Circulair Ketenproject

Afgedankte rotorbladen van windturbines zijn moeilijk te recyclen. Het doel binnen dit Circulaire Ketenproject (CKP) is het onderzoeken, ontwikkelen en testen van deze afgedankte rotorbladen om ze een tweede leven te geven als hoogwaardig en zeer duurzaam straatmeubilair en een end-of-life toepassing na het tweede leven als straatmeubilair. Meer specifiek gaat het binnen dit project om de zogenaamde LM 19.1 wieken. Dit zijn wieken van 19,1 meter lang die de komende jaren veel beschikbaar zullen zijn en zich qua afmeting perfect lenen voor toepassing in straatmeubilair. Daarnaast wordt er gekozen voor een specifiek type, gezien dit ook zorgt voor een enkele compositie/materiaalstroom wat van groot belang is voor de end-of-life keten/toepassing.

Verschillende consortiumleden binnen dit CKP hebben zich eerder ontfermd over het ontwerp en de ontwikkeling van speeltoestellen vanuit afgeschreven windturbines. Klik hier voor een impressie van een speeltuin in Rotterdam die is gerealiseerd door Superuse en de GKB groep. Door het hergebruik van materialen is het gelukt om bij speeltoestellen 90% CO2-reductie te behalen ten opzichte van ‘conventionele speeltuinen’. De verwachting is dat deze percentages bij straatmeubilair nog hoger liggen.

Bank van LM19

Foto: Jan Willem de Laive, Blade–Made ©

Partners

Foto: Frank Hanswijk ©
De ketenpartners bij de "Dutch Design Wiek"

Foto: Frank Hanswijk ©

Business in Wind is de decommissioner binnen dit CKP. Business in Wind is in 2018 opgericht om een professionele oplossing te bieden voor de vele te demonteren turbines in West- Europa. Ze hebben elders al veel turbines een tweede leven gegeven en kunnen ontmantelingsprojecten de professionaliteit bieden die voldoet aan de windenergienormen.

Urban Miner is de logistieke circulaire hub binnen dit CKP. Urban Miner is een startup (2021) van Dura Vermeer. Het is een unieke circulaire bouwhub, die zich richt op het sluiten van ketens voor zowel de bouw- als de infra-activiteiten. De circulaire bouwhub is de vaste plek waar zij, naast duurzame bouwlogistiek, ook gebruikte bouwmaterialen en gebouwonderdelen tijdelijk opslaan, bewerken en weer een nieuwe bestemming geven.

Superuse is de productontwerper en tevens penvoerder binnen dit CKP. Superuse is ook bekend onder de handelsnaam Blade–Made, als startup in oprichting, waarmee zij als circulair bedrijf eind maart j.l. tot Pioneer of the Year 2022 zijn bekroond. Superuse is gespecialiseerd in Circulair ontwerp en design en heeft in het recente verleden onder de Blade–Made vlag verschillende ontwerpen gerealiseerd met windmolenwieken in Rotterdam, Terneuzen en Almere.

GKB groep is de buitenruimte aannemer en producent binnen dit CKP. GKB groep is gespecialiseerd in het ontwerpen van slimme, innovatieve machines en materialen voor complexe situaties en uitdagingen in de buitenruimte. Zij waren als aannemer betrokken bij 4 van de eerder gerealiseerde projecten met windmolenwieken.

The Footprinters is het duurzaamheidsadviesbureau dat zich ontfermt over de Levenscyclusanalyse en impactberekeningen binnen de verschillende fases van dit project. Het doel van The Footprinters is om zo snel mogelijk tot een duurzame wereld te komen. Dat doen zij door milieu-impact te berekenen en bedrijven te helpen deze te verlagen.

New Citizen Design is als design producer en design thinker, de ‘Haarlemmer olie’ tussen ontwerp, materialisatie, productie, logistiek, belofte en afnemer. New Citizen Design richt zich op ontwerpsamenwerkingen. Hierbij put New Citizen Design binnen dit CKP uit zijn ervaring met business development voor Blade–Made design sinds 2017. Uit deze ervaring is duidelijk geworden dat een circulair product als stadsmeubilair gerichte stakeholder aanpak vereist.

De procesbegeleider binnen dit project is BlueCity Lab onder leiding van Nienke Binnendijk. BlueCity Lab is gevestigd in BlueCity. BlueCity is in 2015 gestart in het oude Tropicana zwembad in Rotterdam met als doel een circulaire voorbeeldstad te zijn. Inmiddels zijn er 35 ondernemers gehuisvest (start-ups en scale-ups) die een circulair bedrijf runnen. Het belangrijkste doel van BlueCity is circulair ondernemerschap versnellen. In de oude kleedhokjes is BlueCity Lab gevestigd. Het team van BlueCity Lab is betrokken geweest bij de ontwikkeling van het eerste circulaire laboratorium ter wereld dat in samenwerking met BAM en Engie is ontwikkeld. Hiervandaan helpen zij bedrijven bij de transitie naar een biocirculaire economie door een platform en labruimte te faciliteren voor een groeiende gemeenschap van ‘bioneers’.